Kattungeköpet

Hitta rätt uppfödare

Att en uppfödare har stamnamn är ingen garanti för att han eller hon är en bra uppfödare så hur får
man då reda på vilka uppfödare som är bra och vilka som inte är det?

Ring runt och skapa kontakt

    Det första man får göra är att ringa/maila runt till flera olika uppfödare och höra sig för och rådfråga. Vilka verkar kunniga? Varnas du för en viss uppfödare av flera av de andra? Vilka uppfödare verkar intresserade av att hjälpa dig att hitta rätt och vilka verkar mest intresserad av att du köper just deras kattunge? En uppfödare som är intresserad av att hjälpa dig att hitta rätt är kanske också mer intresserad av att hjälpa till om det skulle bli något trassel med katten efter det att du har hämtat hem den och betalt den. Ställer uppfödaren också frågor till dig, för att försäkra sig om att katten får det bra hos dig? Det är i så fall inte ett ovälkommet tecken på misstro, utan ett tecken på att uppfödaren är mån om katterna. Ett gott tecken med andra ord! Ett gott råd är att också börja kontakten med uppfödare genom en kort presentation om dig själv och vad du söker. Likväl som du är på jakt efter den rätta seriösa uppfödaren så är en seriös uppfödare på jakt efter de rätta, seriösa hemmet.

Gör hembesök

    När du har hittat en eller ett par uppfödare som du tycker verkar kunniga och bra, då är det dags att besöka dem. Tänk på att det första intrycket oftast är det rätta. De tankar som far genom ditt huvud när du kliver över tröskeln och blir mottagen av uppfödaren skall du hålla i minnet. Tänk också på att man lätt kan föra med sig smittor från ett ställe till ett annat, även om katterna själva ser ut att vara helt friska. Av den anledningen bör man undvika att besöka två (eller fler) katterier på en och samma dag, såvida inte respektive uppfödare har givit klartecken. I vissa områden kan det därför, av samma skäl, också vara riskabelt att att gå direkt från ett besök i stall eller ladugård (alltså ställen där det finns djur) till uppfödarvisiten.

    Hur beter sig katterna i hemmiljön?
    Försök fokusera på hur husets katter uppträder. Kommer de fram och hälsar eller springer de och gömmer sig? Verkar de rädda eller aggressiva? Eller är de nyfikna, lugna och harmoniska? Ser de friska och pigga ut? Hur ser kattmamman ut? Om hon är mager så är det inte konstigt om hon har en stor kull men en hona som har 3-4 kattungar brukar inte bli mager, lite tunn är helt naturligt men hon ska inte vara mager.


    Hur stor del av bostaden har katterna tillgång till? Uppför de sig som om de är vana att vara i det rum du träffar dem, eller beter de sig som om de vore besökare där? Man kan ibland se på skillnaden i deras uppträdande, om de är på bekant mark eller om det är helt nytt för dem. Vissa kan vara nervösa och skrämda, och försöka hitta ett tryggt gömställe, andra är både modiga och nyfikna. Katternas reaktion är också delvis beroende av deras temperament och delvis hur socialiserade de är. En del anpassar sig lätt, medan andra behöver mer tid för att bli vana vid en ny omgivning. Rusar de runt och undersöker saker och ting kan man misstänka att de i vanliga fall inte brukar befinna sig i den här delen av hemmet.

    Ställ frågor och undersök hygienfaktorer
    Var inte rädd för att ställa frågor till uppfödaren. Fråga om de olika vuxna katternas beteenden. Ta reda på hur stora ytor de har att röra sig på och hur många de är. Titta dig omkring och notera hur det är med klätter- och klösredskap. Finns det platser där katterna kan dra sig undan? Har de tillgång till leksaker? Lägg också märke till den hygieniska standarden. Luktar det katt? Finns det en fertil hane i samlingen så känns det på doften, men det innebär inte att det måste stinka katt för den sakens skull. Det brukar vara ganska lätt att identifiera "gammal ingrodd" lukt. Troligtvis är detta det första ditt luktsinne reagerar på när du kommer in i bostaden. Du bör också kontrollera hur många kattlådor det finns i förhållande till antalet katter och hur väl rengjorda dessa är. Ta dig även en titt på mat- och vattenskålarna. Att det är rent och snyggt gör att risken för smittspridning mellan katterna minskar avsevärt.

Välj alltid en seriös uppfödare

      Köp aldrig en kattunge av en dålig uppfödare bara för att du tycker synd om katten! Visserligen räddar du just den kattungen, men det ger bara uppfödaren möjlighet att ta nya kullar, som också säljs för att det är synd om kattungarna. I slutändan leder det alltså till mer lidande för katterna än om du inte hade "räddat" den stackars kattungen därifrån. Bättre att avstå och på så sätt förhoppningsvis förmå uppfödaren att sluta föda upp, när han eller hon inte får ungarna sålda.

      Slå larm om katterna far illa
      Om du besöker någon uppfödare där katterna verkligen far illa kan det vara bra om man meddelar den kattklubb uppfödaren är med i och/eller djurskyddsansvarig i den kommun där han eller hon bor, så att insatser kan sättas in för att lösa situationen för djuren. Välj att köpa din katt från en kunnig uppfödare med välskötta katter, en uppfödare som du känner att du får bra kontakt med och som verkar intresserad av att du och din katt ska få ett bra liv tillsammans!

    Devon Rex, tabby o vitfläck
    Logomakr_1PYtG3

    Få med dig rätt papper

    I samband med kattungeköpet kan det vara bra att veta vilka handlingar och intyg som ska följa med din nya katt när den är redo att flytta hemifrån. Enligt svensk lag så får inte kattungar säljas före 12 veckors ålder. Tänk på att en liten kattunge behöver tid med mamma och kullsyskon för att utvecklas till en trygg katt.

    Detta ska du få med dig vid leverans av kattungen

      • Ett köpekontrakt underskrivet av dig och uppfödaren. Ni ska ha ett exemplar var.
      • Stamtavla eller intyg om registrering. Ibland kan det dröja lite innan uppfödaren får ut
        originalstamtavlan av sitt förbund. Du kan då istället få ett intyg som visar att din katt är ”under
        registrering” och stamtavlan får du då senare när uppfödarens förbund skrivit ut den. På
        registreringsintyget ska det framgå i vilket förbund katten är registrerad. Är du osäker, ring upp
        förbundet och fråga om det stämmer att katten inväntar stamtavla.
      • Vaccinationsintyg. Din katt ska ha blivit vaccinerad mot kattpest (parvovirus) och kattsnuva
        (herpesvirus och rhinotracheit virus) vid två tillfällen. Detta kallas grundvaccination och ger katten ett
        fullgott skydd mot sjukdomarna. Du ska få med dig intyg som visar när och med vilket vaccin din katt
        vaccinerats. Du måste sedan själv revaccinera din katt varje år.
      • Veterinärbesiktningsintyg i original. Din katt skall vara besiktigad av en veterinär och intyget får inte vara mer än en vecka gammalt vid flytt (ett krav från försäkringbolagen och även regel hos de flesta förbund.) På intyget kan du se veterinärens utlåtande av kattens hälsa och om den eventuellt har några synliga defekter som t ex navelbråck eller svansknick.
      • Chipintyg. Även om det inte är lag på detta så är det standard att uppgödare chipar sina kattungar med identitetschip. Det gör att man kan kontrollera kattens identitet mot chipnumret. Glöm ej anmäla din katts id-nummer till alla register – kommer den bort är chansen större att ni får hem den om den är registrerad. Chipintyget kan även finnas i stamtavlan eller i veterinärbesiktningsintyget.

    Bra att diskutera med uppfödaren

    Känn dig fri att ställa så många frågor du vill. Alla uppfödare blir glada över att du visar din omtänksamhet över kattungen genom att ta reda på så mycket som möjligt.

    Försäkring


      I många fall kan uppfödaren hjälpa dig med att ordna med försäkring till din katt så att den har fullt försäkringsskydd när den flyttar hem till dig. Detär även bra att kolla om uppfödaren har en Dolda fel-försäkring, vilken är bra att han utifall din kat blir sjuk på grund av dolt fel och uppfödaren blir ersättningsskyldig.

      Vilken mat och kattsand kattungen är van vid? Eventuellt har uppfödaren möjlighet att skicka med gratisprover av den mat katten gillar. Du kan också höra om kattungen har en favoritleksak som uppfödaren kan låta följa med till det nya hemmet som kan ge en trygg lukt och bekant känsla för kattungen.

      Kanske kan det vara kul för dig att få med några foton från din kattunges uppväxt och din uppfödare blir glad om du skickar foton av din katt när den blivit vuxen.

      Hur mycket kostar katten, vad ingår. Vill uppfödaren ha en tingningsavgift? Tänk på att om du har betalat tingning har uppfödaren väldigt begränsad rätt att avbryta köpet. Om du ångrar dig kan du förlora hela eller delar av den summan du ha betalat i tingning.

      När du köper katt av uppfödare i Nordiska Rexringen fråga gärna om gåvomedlemskap i föreningen. Med medlemskapet så får du vår medlemstidning Rexpressen där du kan läsa mer om rexar och få tips och råd. Läs mer om medlemskapet HÄR.

    LogoMakr_4W1MOR