Allergi

Hur vet jag om jag har allergi?

Man kan naturligtvis inte direkt avgöra att det är just katt man reagerar på, men det finns vissa
indikationer. Du kan få någon eller fler av dessa symtom.

- Rinnande näsa
- Täppt näsa
- Kliande ögon
- Uppsvullna ögon
- Röda ögon
- Rinnande ögon
- Svårigheter att ta djupa andetag
- Andfåddhet
- Det kan bli tyngre att andas (astma)
- Du börjar att nysa
- Du får rethosta
- Det börjar att klia på huden

För att fastställa att man är allergisk mot just katt bör man ta kontakt med sjukvården och begära ett test. Man kan testa via blodprov eller göra ett pricktest. Pricktest utförs genom att man sprutar in lite av ett allergen subkutant (under huden). Man mäter sedan reaktionen med en måttsticka för att fastställa hur stor reaktionen är.

Varför får man allergi

  Det kan vara en kombination av flera saker. Nedsatt immunförsvar av överbelastning på arbetet, infektion, sorg, arv, tobaksrök, vissa mediciner. Det är en överreaktion, på något "vanligt" ämne, av kroppens immunförsvar. Det finns en viss ärftlig faktor för allergier och miljön spelar också en viss roll. Allergener, som är proteiner (äggviteämnen), kommer in i kroppen via andningen. Allergenerna provocerar kroppen att bilda antikroppar (motgift). Histamin frisätts i blodet och åstadkommer svullnad och irritation i luftvägarna.

Vad är kattallergi?

  Det är proteinerna i kattens päls, hudflagor, saliv och urin som orsakar dina rinnande ögon och täppta eller rinnande näsa och som orsakar astman. Vissa säger också kattens färg spelar roll. Man säger också att ljusa katter ger mindre allergener. Man kan reagera mer på päls eller på saliv, allas allergier är individuella och reagerar mer på en viss typ av allergen. Det är inte säkert att symtomen kommer på en gång. Det är ganska vanligt att det dröjer flera timmar innan någon reaktion visar sig. Man behöver inte träffa en katt direkt, utan det räcker i vissa fall med att du träffar en kattägare som har katthår eller hudavlagringar från katten på sina kläder. Årstider kan också påverka din allergi, detta då man vädrar mer/mindre beroende på årstid och det kan påverka mängden allergener i luften.

Varför reagerar jag bara ibland?

  Tänk dig ett tomt glas. Fyll det med lite vatten, ingenting händer, fyll det med lite vatten till och fortfarande händer ingenting men fyller du lite till så rinner vattnet över. Så kan man beskriva hur en allergiker ibland kan tåla katten och ibland reagera allergiskt. Till slut blir det för mycket för kroppen att stå emot och ditt "glas" rinner över. Det betyder att om du inte utsätter dig för det som du är allergisk emot (katter) så kommer du kunna klara dig från allergiska reaktioner. Förutsatt förstås att du bara är allergisk mot katter. Har du fler saker du är allergisk emot måste du ta med dem i "vattenglase" också.

Finns det mediciner för kattallergi?

  Ja det finns receptfria mediciner på apoteket som kan minska dina besvär. Fråga på apoteket. Det finns också receptbelagda mediciner som din läkare kan skriva ut. Antihistaminpreparat (T.ex.Clarityn som är receptfritt), nässprayer, ögondroppar och hyposensibilisering (behandling som kan ta 3-5 år och utförs av läkare). Går ut på att man injicerar en liten dos av allergenet och efterhand så ökas dosen. Detta gör att den som är allergisk mot just det ämnet kan klara högre doser som skulle ha orsakat kraftiga reaktioner innan. Det sistnämda är klart att föredra om du VET att du är allergisk!

Är Rexkatter mindre allergiframkallande än andra kattraser?

  Nej, det är helt individuellt. Ibland kan man se att vissa individer framkallar allergisk reaktion medan andra inte gör det. Varför, finns väl ingen direkt forskning på, men det finns en hel del teorier. Bland annat visar en fransk studie att fertila hankatter skulle ge 50% fler reaktioner än honkatter och kastrerade hanar. Förmodligen är den fertila hankattens urin som är boven i dramat. Detta gäller inte bara Rexkatter utan alla hankatter.

  Har man visat på test att man är allergisk mot katt bör man inte skaffa katt alls om man inte är 100% säker på att man inte kan leva utan och då faktigt leva me besvären. Och tyvärr är det så att även om testet har varit negativt så kan du vara allergisk mot katter i alla fall. Det inkluderar även Rexkatter. En allergisk reaktion är inget att leka med. Kommer du ständigt i kontakt med det du är allergisk emot kan du få en kraftig allergisk reaktion som måste behandlas av läkare. T.ex. astmaanfall.

  Många uppfödare kan tänka sig bjuda hem de allergiska personer som drömmer om en katt. Eftersom många uppfödare själva är allergiker och astmatiker och dessutom har varit tvungna att sanera hemmet från de mesta som kan framkalla allergiska reaktioner så har de bred erfarenhet om ämnet. Vissa uppfödare kan tom tänka sig att lånat ut en katt några veckor för att man skall få prova på och se om det går vägen innan man tar på sig det stora ansvaret att köpa katt.

  Ring runt och fråga någon uppfödare som bor i närheten av dig, om du får komma och hälsa på och kanske låna hem en äldre katt på prov. Alternativ vara kattvakt en en vecka eller två vid semester tider.

Devon Rex, vit oddeyed

Lindra allergin

Det finns en del saker du kan göra...

- Stäng sovrumsdörren och låt inte katten vistas där
- Borsta pälsen (stå ute när du gör detta och använd gärna ett munskydd)
- Skaffa en dammsugare med sk. Hepafilter
- Dammsug mycket ofta
- Tvätta alla igloo eller kattfiltar ofta
- Lägg ett skynke (som du kan tvätta) där katten brukar ligga
- Be någon annan att rengöra kattlådan och vädra rummet efteråt
- Klipp klorna ofta (eftersom du kan reagera värre på en repa)
- Skaffa en luftrenare med ett Hepafilter (kan kosta lite grand)
- Ge din katt fullvärdig kost. Nu undrar du förstås vad detta har att göra med din allergi. Jo, en katt som är i topp kondition behåller pälsen fin och det leder till mindre hudavlagringar, likväl luktar avföringen mindre när katten har en bra kost.
- Ta bort heltäckande mattor och ha bara mattor som man kan tvätta ofta
- Helst skall man inte ha stoppade möbler, men det är ju ganska svårt att efterleva. Lägg ett lätttvättat skynke över möblerna
- Lättvättade gardiner
- Tvätta din kläder ofta
- Låt inte ytterkläder hänga framme. Häng in dem i en garderob!
- Vädra ofta
- Böcker är dammsamlare. Försök att skaffa bokhyllor med dörrar
- I värsta fall kan du vara tvungen att bada katten så ofta som varje vecka men detta ska göras med försiktighet då den renliga kattens hud och päls inte är gjord för att badas. Dessutom kan bad av kisse störa balansen i pälsoljan och kissen kan producera mer mjäll.
- Skaffa en ljus honkatt eller en ljus kastrerad hane (om man skall tro Astmacentret i USA och fransk undersökning)

jonas-vincent-2717-unsplash

Vårt råd är att aldrig skaffa djur till ett allergiskt barn. Allergier tenderar att "plussas" på. Det vill säga accelerera ju fler allergener man utsätts för, "vattenglaset" Det är inte säkert att barnet har visat på test att det reagerar för katter, men trots det skall man enligt expertisen inte skaffa några djur till ett allergiskt barn.

Vi vet att det är svårt att motstå barnets ständiga tjat om ett eget djur, men jag lovar dig att det är ännu svårare när barnet är tvungen att skiljas från sitt älsklingsdjur. Vi vill helst inte uppleva det fler gånger och se hur de lider. Gråten och tandagnisslan. Det är lättare att säga nej på en gång. Man måste också tänka på djuret som anpassar sig i den nya familjen och skall slitas upp därifrån för att omplaceras i ännu en ny familj. Dessutom är det bevisat att om man undviker att utsätta barnet för det som det är allergiskt emot så ökar chansen mångdubbellt att barnet kan skaffa sig djur i tonåren i stället.

Vidare så har barn mycket svårare för att tala om när symtomen kommer. Det är nog så svårt för en vuxen att veta vad som är på gång. Astma t.ex. smyger sig ofta på, den behöver inte komma dramatiskt, med pipande andetag. Ögon och näsproblem kan skyllas på förkylning.