Hälsa hos rexarna

Rexkatter är generellt friska katter med inga specifika rasrelaterade problem. Dock, precis som många andra raser, kan de utveckla vissa sjukdomar eller bli smittade av parasiter eller virus. Nedan kommer information om de mest vanliga hälsoproblemen som är bra att känna till.

book-club-romance-icon

HCM - Hypertrofisk kardiomyopati

HCM är en förkortning för Hypertrofisk kardiomyopati som är en hjärtsjukdom som först upptäcktes hos människor på 1950-talet.

LogoMakr_7gEEQU

Parasiter

Urdjuren/protozoerna/encelliga tarmparasiterna Tritrichomonas och Giardia är smittsamma parasitära sjukdomar som smittar via avföring.

LogoMakr_03Dpg9

FIV & FELV

FIV är en mycket ovanlig infektion i Sverige. FELV utsöndras framför allt med saliven hos katter som är smittbärare. Eftersom virus är så känsligt smittar sjukdomen framför allt genom slickande och via bett.

Avel

 

Nästan alla som haft katt, kanske främst en honkatt, har troligen någon gång funderat på ifall de ska låta den bli parad före kastrering. Att en katt skulle må bra av att paras före kastrering är en gammal skröna. Att gå fertil ger istället alltid ett extra stresspåslag hos alla katter. Det är individuellt hur mycket de visar det men kastrera din katt omgående om den inte ska användas i avel! Du minskar på så vis risken att den mår dåligt eller börjar med så kallade problembeteenden som tex pinka inne.

hattie2april2

Innan man börjar

Kanske har du köpt en hona just för att ta ungar på henne. En avelshona köper man av en registrerad uppfödare där man har en överenskommelse att använda katten i avel.

Några saker kan vara bra att ha klart för sig innan man tar sin första kull/startar sin avel och uppfödning. Det är inte bara gulligt och roligt med kattungar även om det kan verka så vid en första tanke. Så fort man bestämt sig att ta en kull kattungar så är man kattuppfödare  med allt vad det innebär och det finns saker som man bör ha koll på. Olika regler och annat ansvar som man bör vara förberedd på och man har ett ansvar mot både sina egna katter, hankatt-ägaren, köparna och mot det förbund man tillhör.

Innan man börjar med avel bör man ha erfarenhet av generell kattskötsel och ha skaffat sig ett nätverk av andra uppfödare att kunna rådfråga vid behov. Att ha en så kallad mentor att vända sig till är guld värt!

  • Att vara fodervärd åt en uppfödare kan vara en riktigt bra erfarenhet och väg in i avelsarbetet.
  • Ta reda på så mycket som möjligt om vad som kan gå fel
  • Koll på olika lagar tex. djurhållning, köplagar och från det förbund man väljer att tillhöra.
  • Vilka djur som räknas som bra avelsdjur
  • Hur man förbereder för kommande parningar
  • Hur man på bästa sätt sköter om katten och de ungar som föds.
  • Att gå en kurs eller lyssna på olika föreläsningar är att rekommendera.

NRX rekommenderar PawPeds kurser och deras övriga material.

Länk: https://pawpeds.com/pawacademy/courses/g1/g1info_se.html

Som uppfödare har man ett ansvar mot sin ras och att avla på ett säkert sätt.

  • Att genom genetik och ärftlighetslära försöka undvika sjukdomar och andra sämre anlag.
  • Att ha koll på exteriör/fenotyp och jobba för att stärka den.
  • Att avla på katter med ett bra temperament.

Rexringen erbjuder olika avelsråd att tillfråga vid behov.

Cornish Rex Mia Wetterborg & Wiveca Broberg

Devon Rex Helena Lund 0152 - 170 02 fiddlestix58@gmail.com

Selkirk Rex Ina Dupont Riber +45 32 53 52 70 riber@dukamail.dk

La Perm Jenny Ägirsdotter 0410 - 42 694 jenny@agirshus.com

German rex öppen för nytt avelsråd. Är det du?

 

Frågor att ställa sig:

Passar sig till din tillvaro för kattuppfödning?

  • Finns det tid och ekonomi?
  • Plats i hemmet för att ta emot hona för parning eller för avskildhet för kattmamman?
  • Är du redo att bemöta köpare med frågor inför och efter sina köp av katt från dig?
  • Har du möjlighet att ta hjälp av en erfaren uppfödare där du inte behöver skämmas för att vara ny? -Där du kan fråga för att lära?

Uppfödning

När man bestämt sig för att ta steget att bli uppfödare så vet man alltså att det handlar om mer än att vilja ha kattungar för sin egen skull, för att de är gulliga eller för att man bara vill prova. Det krävs en hel del av uppfödaren för att få till en trygghet för alla inblandade. Man kan behöva avstå annat i sin vardag för att något händer runt katterna eller för att hinna med när man har kull.

Som uppfödare bör man ha målsättningen att föda upp rastypiska friska katter, fria från defekter och med en god mentalitet. Utöver det bör man innan man börjar ha en tydlig plan över vad man själv vill med sin uppfödning men att också vara beredd och flexibel att ändra planen då uppfödning relativt ofta inte blir så som man först tänkt. Katter är just levande djur och situationen ändras hela tiden.

För att ungarna ska räknas som renrasiga raskatter så ska de inneha stamtavla när de säljs. Utan stamtavla klassas de nämligen som huskatter (ofta i folkmun kallade ”bondkatter”).

För att få stamtavla behöver man tillhöra ett förbund, tex SVERAK som är vårt största svenska förbund. Andra internationella likvärdiga förbund finns också. Man väljer helt efter egen smak.

Via förbundet man valt att tillhöra börjar man med att registrera ett stamnamn senare registrerar man sina kattungar via dem och beställer stamtavla. Man är skyldig att följa stadgarna i det förbund som man tillhör och bör ta reda på vilka regler som gäller.

Allt eftersom bygger man därefter upp sin egen uppfödning. Med fördel låter man det gå långsamt och sakta till en början. Ett misstag många gör är nämligen att köra på för fort med för många katter för tidigt.

Innan man hittar sin första avelskatt kan det ta ett tag. Man behöver vinna förtroende hos uppfödare och det kan vara god ide att ta kontakt med flera olika och visa sitt intresse.

  • Att låta det ta tid och själv hitta någon man känner förtroende för. Sträva efter att hitta en stabil avelskatt så långt det är möjligt.
  • Att eventuellt välja den uppfödare som ställer frågor och som vill vara behjälplig.
  • Att gå på utställningar kan vara ett sätt att möta uppfödare av den ras man intresserar sig för.

Att tänka på

  • Både honkattsägare och hankattsägare har samma ansvar över att avel sker på rätt sätt.
  • Inavel är att undvika.
  • Katter med defekter (tex bettfel) ska inte användas i avel.
  • Katter med krångliga förlossningar bör övervägas att tas ur avel.
  • Katter med ärftliga sjukdomar ska så klart inte heller användas.
  • Tester för att ta reda på sjukdomar och tänka över vilka katter som man låter para varandra.
  • Gärna ligga ett eller flera steg fram i planering.

Mer att läsa om hur man praktiskt går tillväga med avel eller praktiska råd finns att läsa på flera ställen på nätet. Olika böcker eller som nämnt ovan kurser, föreläsningar och mentorer/avelsråd.