Förberedelser

En rex kommer hem!

Du har varit och besökt din utvalda rexkatt och väntar nu på att din nya underbara familjemedlem ska flytta hem till dig. Under tiden medan du går och längtar kan det vara bra att fundera igenom vad din kattunge kommer att behöva hemma hos dig och vad du bör tänka på.

Kattlåda

    Din kattunge är rumsren när den flyttar hemifrån men du bör se till att en kattoalett finns i närheten och att din katt är medveten om vart den ska gå. Visa gärna kattungen toalådan ganska snart efter dess hemkomst och låt den undersöka ditt hem med utgångspunkt från lådan. Bor ni i ett större hem kan det vara bra att ha två lådor till en början så att det aldrig är för långt bort från en låda – en kattunge kan tappa uppfattningen om tid och rum när den busar, varför det kan bli bråttom till en låda.

    Var noga med att hålla rent
    Se till att hålla lådan ren, en katt kan bestämma sig för att gå någon annanstans för sina behov om lådan är ostädad. Använd heller inte alltför starkt doftande rengöringsmedel till kattlådan eftersom katten kan tycka att lukten är obehaglig och vissa rengöringsmedel kan även vara giftiga. Varmt vatten och en grov skrubbsvamp räcker gott när du tvättar ur lådan.

    Olika typer av lådor
    Det finns flera olika typer av kattlådor både med och utan huv. Täckta kattlådor med huv har en fördel då man slipper en viss del av det kattsandsskvättande som blir när katten gräver i lådan. En del kattungar kanske aldrig har använt en låda med huv tidigare och vissa kan då tycka att det är otäckt att gå in där, särskilt om huven har en ”svängdörr” de måste passera. Du kan ta bort dörren från lådan för att underlätta för katten och under en tid kan du också ta bort själva huven om det skulle visa sig att katten inte vill gå in. Det finns även kattlådor med ingång uppifrån, dessa minimerar att sanden sprids utanför lådan. Tänk på att katten måste har fri tillgång till det rum som kattlådan står i så se noga till så att eventuella dörrar in till rummet inte stängs av misstag genom att blockera dörren med en handduk eller dörrstopp.

    Kattsand
    Det finns många olika sorters kattsand att välja mellan. Det vanligaste är klumpbildande sand d v s när katten kissar bildar den våta sanden en relativt kompakt klump som det är ganska lätt att plocka bort. Det finns även kattsand som inte klumpar, utan man byter all sand med jämna mellanrum. Vissa använder även pellets eller kristaller till kattlådan. Det är väldigt individuellt vilken sand katten gillar men ju lenare sand desto bättre om katten är känslig. Det bästa är att fråga uppfödaren om vilken typ kattungen är van vid och använda denna sand i början så att det inte blir några problem den första tiden.

Transportbur

    En katt behöver en transportbur för de tillfällen den ska resa utanför hemmet till exempel vid veterinärbesök eller utställningar. Se till att ha en transportbur med dig när du ska hämta din nya kattunge. Transportburar finns i de flesta zoo-butiker. En bra transportbur ska vara rymningssäker och lätt att rengöra. Det finns hårda plastburar och mjuka canvasburar i flertalet utföranden.

Mat och vatten

    Var ska maten serveras och när 

    En kattunge är ofta hungrig och deras små magar behöver mat fler gånger om dagen än en vuxen katt. När din kattunge precis kommit hem till dig är den antagligen så nyfiken på sin nya omgivning att den inte ger sig tid att äta direkt men det kan ändå vara trevligt att ge den mat och vatten och visa var middagen kommer att serveras fortsättningsvis. När den undersökt ditt hem och stillat den värsta nyfikenheten är en matbit uppskattad. Ställ mat och vattenskålar på en lugn och dragfri plats. Platsen får inte vara för nära en låda. Fråga uppfödaren vilken mat kattungen är van vid att äta. Oftast brukar man få med sig provpåsar med samma mat från uppfödaren. Tänk på att en katt inte vill ha sitt rena vatten brevid sin matskål. De bör även ha flera vattenkällor då katter är lite dåliga på att dricka.

    Olika sorters foder

    Det finns färskfoder, torrfoder och blötmat för katter. Vanligast bland uppfödare är att man utfodrar sina kattungar med två eller alla tre för att den nya ägaren själv ska kunna välja vad som passar dem bäst. Kvalitetstorrfoder (ej sådant som finns på mataffärer, utan det som säljs på djuraffärer) ger en fullvärdig kost till katten samtidigt som det är prisvärt och trots att priset på en säck kvalitetstorrfoder kan kännas högt så är det i längden värt det om du jämför med det dåliga torrfoder som säljs i varuhandeln som i värsta fall kan orsaka både njurproblem och diabetes hos din älskade familjemedlem. Ännu bättre är blötmat (utan tillsatt socker och spannmål) och bäst är såklart färskfoder.

    Var försiktig med förändringar i kosten

    Blötmat av god kvalitet kan du faktiskt hitta i din mataffär. Färskfoder sk barf (biologisk anpassad rå föda.) dvs rått kött som påminner om kattdjurets naturliga föda kan du hitta på din zooaffär och idag faktiskt till och med i viss daglig varuhandel. Tänk också på att en kattungemage (även vuxna) kan vara känslig för förändring. Så oavsett vad du väljer så fortsätt med det foder din katt ätit hos sin uppfödare tills katten har landat. Sedan är det viktigt att sakta fasa in den nya maten. S.A K.T.A.

Sovplatser

    Placering av sovplatser

    Det är viktigt att katten har ett eget tillhåll där den kan dra sig undan, gärna på en höjd med utsikt över ägorna. Härliga puffar och dyra klösträd är bara uppskattat om de är rätt placerade i hemmet. Några rexraser är värmeälskande katter så en mysig teddyfilt kan vara obeskrivligt populär. Och även om det är trevligt med en varm, mjuk och spinnande katt så kan det tänkas att du har bestämt att katten inte ska sova i din säng. Detta kan vara klokt om man till exempel är allergisk. Du får då från allra första början se till att katten förstår att den inte har tillgång till din säng genom att stänga dörren till sovrummet.

    Etablera rutiner tidigt

    Har katten någon gång haft tillgång till sovrummet så kan det vara svårt att få den att inte vilja undersöka den delen av sitt revir. En kisse kan då stå och ropa utanför dörren, skrapa och ibland även lära sig att hoppa och öppna dörren själv (tips: skruva loss handtaget och vrid det 45 grader, då kan inte kissen få ner det och öppna). I ärlighetens namn ska det sägas att en rex är oerhört sällskapssjuk och kan bli mycket ledsen över att bli lämnad ensam på nätterna och kanske bör du överväga att skaffa två katter så att de kan hålla varandra sällskap.

Klöspelare

    Din nya kattunge kommer att välja ut ett antal lämpliga saker i ditt hem att vässa klorna på. Det bästa sättet att rädda sina möbler och annat man är rädd om är att införskaffa en eller flera klöspelare. Zoo-butikerna säljer flera olika modeller men man bör välja en gedigen variant som står stadigt och är klädd med material som är tåligt och tilltalande för katten. Ofta är pelarna klädda med sisalrep som brukar vara populärt att sätta klorna i. Pelarna finns i olika storlekar och har oftast avsatser som katten kan klättra upp på för att få lite utsikt över hemmet. Klätterpelarna ger även motion och stimulering. Andra tilltalande klovässare som oftast redan finns i ditt hem är grova dörrmattor, gärna av sisal eller bast. Att låta katten vässa klorna på dessa är ingen jätteuppoffring eftersom de mattorna tål mycket och man föredrar att katten klöser där istället för på den nya soffan. Tänk på att en katt klöser av tre olika orsaker; ett: vässa klor och rensa bort kloflagor, två: markerar sitt revir med tassköttlarna, tre: stretcha ut sina leder i tassarna. Detta innebär att klösträden bör placeras där de vill markera sitt revir, gärna i anslutning till en soffkant om ni vill rädda soffan. Ett klösträd bör dessutom vara lite längre än katten själv blir när den sträcker sig fullt ut, dvs över 1 meter. (Ett annat tips på att rädda soffan är att hänga filtar på hörnen eller dubbelhäftande tejp.)

Leksaker

    Bus och apportering

    Din kattunge har just blivit ett tillskott till din familj men glöm inte att den faktiskt precis har lämnat sin. Den har under hela sitt liv haft mamma och syskon att underhålla sig med och kan känna sig lite ensam den första tiden. All uppmärksamhet är uppskattat, alltifrån kel till lek. Hos uppfödaren har kattungarna säkert haft ett antal populära kattleksaker och du kan fråga om din kattunge haft någon speciell favorit, kanske kan då den leksaken följa med kattungen när den flyttar hem till dig. Om du besöker din kattunge innan den flyttar kan du ta med dig någon leksak som den senare kan ta med sig. Den finns en enorm variation på kattleksaker och de flesta katter uppskattar att ha ett urval så att de kan välja leksak efter humör. Något som är lustigt med många rexar är att de ofta apporterar. En favoritleksak kan man kasta till katten och få levererad tillbaka med en tydlig uppmaning att kasta igen.

    Varning för snören och vissa leksaker

    Tänk på att leksakerna inte ska vara farliga för katten. En varning för snören är på sin plats då ett snöre kan vara livsfarligt för en katt om det sväljs då det orsakar stor skada i tarmsystemet. Om en katt har börjat svälja ett snöre kan den inte spotta ut det då de små ”hullingarna” på tungan är inåtriktade och lösningen för att bli av med snöret blir då att svälja hela istället. Lek med snöre och hårsnoddar ska endast ske under din övervakning. Många klösträd kommer med en monterad leksak på snöre – klipp av detta omgående då snöret kan bli en snara runt hals eller svans. Detsamma gäller vippor med leksaker på snören, dessa får inte lämnas framme utan att kissen är under uppsyn.

Devon Rex, rödmaskad
15hOnhEy_400x400

Faror i hemmet

Det gäller att ha lite fantasi om man ska kunna kattsäkra sitt hem. Det finns så många platser en
nyfiken katt kan ta sig och så många saker den vill undersöka, särskilt en kattunge. Lite hjälp med vad
du ska tänka på får du här..

Toalettstolen

    En plats man kanske inte riktigt tänker på som en kattfara men faktum är att en liten kattunge som råkar trilla ner kanske inte kan ta sig upp av egen kraft. Än värre blir det om den åker i
    med huvudet före och inte kan vända sig.
    En nyfiken katt kan hinna klättra in. Håll dessa
    stängda och kontrollera att du ser kissen innan du sätter på maskinen.
    Ställ gärna en kastrull med kallt vatten på spisplattan du använt medan plattan svalnar. Håll ögonen på kissen när du håller på med ugnen.
    När du har levande ljus tända, håll uppsikt över din katt. En katt vill gärna nosa eller slå med tassen på saker den undersöker och kan då bränna sig på lågan. Även pälsen kan ta eld, eller svansen, så håll ljusen borta. Lyktor där inte lågan står öppet går bra när du har uppsyn.
    Våta golv tvättade med rengöringsmedel t ex klorin kan vara farliga för katten som ju faktiskt slickar sig rena och därmed kan få i sig av rengöringsmedlet. Många lösningsmedel är tyngre än luften och faller ner till golvet. Tänk på att hålla katten borta från alla giftiga ämnen såsom målarfärg, lösnings- och rengöringsmedel.
    Det som fungerar för människor fungerar inte alltid bra för katter. Ge inte tabletter som innehåller paracetamol eller aspirin till din katt. Kontakta alltid en veterinär om katten blir sjuk så får
    du rätt medicin. Får katten i sig någon tablett eller medicin – kontakta veterinären genast!
    Många av våra vanliga krukväxter är giftiga för katter som t ex gummiplanta, ”skvätt-i-väg”, murgröna, gullranka, prickblad. Även flera julväxter som t ex julros, julstjärna, azalea, mistel och korallbär är farliga för katten. En av de mest farliga blommmorna är de vackra liljorna där bara ett ynka blad kan ge katten så kraftiga inreblödninngar och skada på organen att den dör. Undvik alla giftiga krukväxter speciellt de som liknar gräs eftersom dessa oftast blir populära att tugga på. Erbjud istället ogiftiga sorter som guldpalm, bergspalm och ampellilja. Och ett litet råd, har ni fått en blombukett, säkra den för katten. Annars har ni snart blommor på golvet och vatten överallt.
    De flesta kattungar har ett stort behov av att tugga på saker så det gäller att se till att sladdarna får vara i fred. Försök att gömma undan dina sladdar för katten så gott du kan. Se framför allt till att sladdarna inte ligger lösa då de blir roligare som leksaker om de rör sig när katten råkar komma åt dem. Tejpa ihop två bitar silvertejp med sladden emellan så blir den inte riktigt lika intressant längre. De absolut skönast sladdarna att tugga på enligt kattungepanelen är hörlursladdar och laddare till iPhone och liknande. Erbjud gärna andra tuggvänliga leksaker för att undvika problemet. Det finns kabelskydd att köpa på vanliga affärer såsom ClasOhlson. Dessa fungerar utmärkt. Utöver att en avbiten sladd kan innebära en stereo som inte fungerar så kan elen döda en liten kisse.
    Glöm inte att ett svalt snöre ställer till stor skada i kattens tarmar och kan orsaka kattens död. Lek med snören är bara tillåtet under mattes/husses övervakning. (Det samma gäller såklart hårsnoddar!). Gardinsnören är dels uppskattade som tuggleksaker och går sönder, men är också livsfarliga snaror – stoppa undan dessa eller knyt upp kort.
    Plastpåsar kan vara ganska roliga för en katt och de är dessutom sköna att ligga och sova på. En katt kan dock trassla in sig i påshandtaget vilket är en riktigt obehaglig upplevelse som skulle
    kunna sluta illa. Likaså kan den sno in sig i påsen så att den inte får luft. Detta gäller även papperspåsar som kan vara verkligt roliga att leka i, klipp bara bort handtagen först.
    Din katt är som ett litet barn som aldrig riktigt växer upp. Alla öppna dörrar och fönster är spännande och måste undersökas. En bortskämd innekatt kan för ett ögonblick känna att omvärlden kanske trots allt kan vara värd att ta en titt på. En fjäril eller fågel som svichar förbi kan locka en katt att hoppa ut från en alldelles för hög höjd. Tänk på att lagen kräver att du nätar in din balkong om den är belägen över 5 meter från marken. Väl ute kan allt kännas så otäckt att man gärna gömmer sig och inte ens matte/ husses bekanta röst räcker för att man ska våga sig fram igen.

    Dörrar kan även vara en klämrisk för dina katter. Titta också gärna igenom din garderob innan du går till jobbet. Även om en garderob kan vara mysig ett tag vill man kanske inte vara instängd där en hel dag.

    Jultider är oftast jätteroliga för en nyfiken rex men tänk på att under denna tid finns det gott om saker som kan vara farliga för en katt. Presentsnören, garntomtar (snöre), glaskulor och glitter (snöre) i granen, varma plattor, levande ljus och giftiga julväxter. Håll koll på din katt under julen och undvik glitter i granen och snören på paketen som ligger framme. Det kan verka som en katt ständigt måste hållas under övervakning för alla de faror som lurar i hemmet. Man vänjer sig dock vid sina ”kattsäkerhetsrutiner” ganska fort och en nyfiken kattunge växer upp till en katt som lärt sig var den får vara och vad den måste undvika och ägaren lär sig sin katts vanor och vet vad man måste se upp med när det gäller just sin egen katt.