German rex

Den snälla tysken

German rex är en snäll och en mycket social katt som väldigt gärna deltar  i familjens alla vardagliga aktiviteter. Rasen älskar att vara bland människor som enligt dem endast är till för att klappa och mata dem och det helst dygnet runt.

German Rex, Eivor Rasehorn 2
German Rex, Eivor Rasehorn 1

Rasbeskrivning

German rex är en relativt sällsynt ras med lockig päls. Liksom andra lockiga raser passar den bäst inomhus i värmen där den kan umgås med sin familj. Det är en social katt som tycker om att delta i alla dina vardagliga aktiviteter.

German Rex-pälsen är korthårig och vågig eller lockig. Den är fin och mjuk och saknar täck- och mellanhår och består enbart av den lena underullen Pälsen kräver ingen större omvårdnad utan håller sig fin av dina klappar. I övrigt kräver den samma skötsel som en andra katter.

Historia

Sommaren 1951 i Berlin-Buch upptäckte doktor Rose Scheuer-Karpin en svart katt med lockig päls på Hufelandklinikens trädgård. Klinikens anställda berättade för henne att dom hade sett samma katt redan 1947. Doktorn döpte katten till Lämmchen, dvs det lilla lammet på tyska. Hennes antagande att Lämmchens päls måste vara ett resultat av mutation visade sig att vara korrekt. Således var Lämmchen den första uppfödarägda rexkatten och förfader till alla nuvarande german rex.

De två första german rex som medvetet fötts upp var två rexungar ur en kull på fyra år 1957. Föräldrarna till den här kullen var Lämmchen och hennes rakpälsade son Fridolin. Pappa till Fridolin var en svart huskatt vid namn Blackie, som Rose tidigare hade adopterat. Lämmchen dog den 19 december 1964 eller 1967, vilket tyder på att hon var väldigt ung när klinikens anställda såg henne för första gången i 1947. Man tror att hon föddes redan 1946. Hon lämnade efter sig ett antal rex- och korsade avkommor - den sista av hennes avkommor föddes 1962. Många av dessa katter användes för att förbättra cornish rexens päls då corhishen led av hudproblem på grund av det genetiskt fattiga fullblodsbeståndet. 1968 räddades dessa linjer av det östtyska katteriet von Grund som förvärvade de sista 3 rexavkommorna efter Lämmchen som inte såldes utomlands. Katteriet förstärkte stammen med europeiskt korthår och blandraser. Stammen upprättades västerut av katteriet von Zeitz 1973 med den vita korsade honan Silke vom Grund. Sakta började rasen växa sig stabilare.

Det är många som inte har sett eller hört talas om rasen trots den godkändes redan 1982. Den första german rexen registrerades i SVERAK 2007 och efter år av ansträngningar och arbete av ett par uppfödare börjar rasens överlevnad se ljusare ut.

Utseende

Kroppen är medellång och samtidigt smidigt muskulös och ska göra ett kraftfullt intryck utan att verka tung eller satt. Benen är medellånga och relativt smäckra och tassarna kraftiga och ovala.

Huvudet är rundat med välutvecklade kinder och kraftig haka. Nosen är medellång och lätt inbuktad. Ögonen är medelstora och ska ha en färg som harmonierar med pälsfärgen. Öronen är relativt små för att vara hos en rex men ska ändå vara medelstora. De ska vara breda vid basen och lätt rundade.

Pälsen är korthårig och vågig eller lockig. Liksom Cornish Rex så saknar German Rex täck- och mellanhår och pälsen består enbart av underull. Pälsen ska täcka hela katten men är rak och kortare på huvudet, tassarna och nedre delen benen. Över ryggen sidorna och svansens ovansida ska pälsen vara lockig.

Läs mer om rasens standard här:
Fife  (http://www1.fifeweb.org/dnld/std/GRX.pdf)
WCF (http://www.wcf-online.de/WCF-EN/library/GRX_en_2010-01-01.pdf)

Allergi

Många söker sig till german rex då man hoppas på att rasen ska vara allergivänlig. Man kan inte säga att allergiker tål german rex. För vissa personer så funkar det med en german, för andra inte. Det beror helt och hållet på individ och hur ens allergi ter sig, att köpa en german rex utan att först ha försäkrat sig om att man inte har allergi kan sluta väldigt tråkigt. Är man osäker kan man besöka en uppfödare för att ”provnosa”. Reagerar man inte kan man gnugga in katterna i ett örngott och sova på det. Och har man tur, kanske man kan låna hem en kisse några dagar för att testa och se. Många allergiker har en rexkatt, men lika många har försökt med provnosning och har reagerat.