LaPerm

Vänskaplig följeslagare

En LaPerm är en katt som inte nöjer sig med ett liv vid sidan om - den vill vara med sina människor i stort och smått, inget får du göra utan inblandning av en hjälpsam La Perm. Det är en väldigt social katt och den knyter starka band med sina ägare, den uppskattar direkt ögonkontakt och pratar gärna med sin mjuka kvittrande röst.

La Perm bruntabby
La Perm, maskad o tabby

Rasbeskrivning

LaPermen är intelligent, vänlig och lekfull, och tackar varken nej till apportlek, koppelpromenad eller en mysstund i soffan. Den är en avslappnad och självsäker varelse och en utmärkt problemlösare. LaPermen finns som både semilång- och korthår. Korthåren har vågig päls och svans som en flaskborste, medan semilånghåren kan ha vågor, lockar eller hårt krull över hela kroppen och en yvig plymsvans samt halskrage och krusiga tofsar bakom öronen. Pälsen skall vara en blandning av mjukhet och krispighet och får inte vara för tjock och tät – den skall lätt gå att dra fingranrna igenom och känna huden under.

Det kan födas ungar med rak, lockig eller utan päls (BS-born straight, BC-born curly, BB-born bald), där de nakna får lockig päls med tiden. LaPermens rexanlag är dominant, så det behövs endast en lockig förälder för att få lockiga barn och det är även därför det kan födas släta ungar efter två lockiga föräldrar. Oftast kommer krullet sent i åldern runt 2-3 år, men det är värt väntan. Pälsvården är enkel, en La Perm fäller relativt lite och i kortare perioder. Att borsta ur med en borste då och då brukar fungera utmärkt. Den päls de fäller brukar samlas i små dammråttor, vilket är lätt att städa bort.

Historia

Det började på en körsbärsfarm nära The Dalles i Oregon, USA, våren 1982. En spontan mutation uppstod i en koloni ladugårdskatter.
En liten kattunge, i en kull på sex stycken, föddes naken eller skallig (bald) med ett tydligt tabbymönster på huden. 8 veckor senare hade kattungen börjat få en mjuk och lockig päls, och vid 4 månaders ålder var den lilla katten, nu kallad Curly, full av mjuka lockar.

Ägaren, Linda Koehl, som var okunnig om katters genetik accepterade sin lilla mutant som unik men funderade inte så mycket mer över det. Curlys päls var så mjuk och inbjudande att ta på att ägaren kom på sig själv med att alltid plocka upp henne för en kelstund, hon upptäckte också att Curlys temperament var annorlunda jämfört med de andra katternas.

Men det var nära att LaPermen aldrig blivit till över huvud taget då Curly en kylig morgon hade krypit in under fläktkåpan på ett fordon för att värma sig. Linda hörde hennes skrik när hon startade motorn, hon lyckades få ut katten, sargad men vid liv. I Curlys första kull föddes alla fem kattungarna nakna som sin mor, och nakna kattungar fortsatte att födas då och då.

Linda började intressera sig för avel, och hon separerade katterna från varandra och började planera aveln. Det visade sig att rexgenen hos LaPermen var dominant och ärvdes av både honor och hanar. Linda Koehl döpte sin ras till LaPerm, för att pälsen påminde om ett permanentat hår. Rasen togs emot med stor entusiasm och vann snabbt popularitet bland domare och kattfolk.

Tidigt skedde inblandning av olika katter, mest bondkatter, och detta har gett en bra genetisk diversion redan från början och man har varit noga att behålla den typiska personligheten hos rasen. I FIFe ansöker vi om utparning/ kontrollavel genom det nationella förbundet.

Till Sverige kom den första LaPermen 2003, en kastrathona, Golightly Sun Is Shining. Året därpå anlände de första fertila representanterna, Crearwy Madryn merch Cari från Wales och Quincunx Qinkifurr från England, och i januari 2005 föddes den första svenska kullen. Många kattungar har fötts sedan dess men rasen är fortfarande relativt ovanlig i Sverige.

Vidare har det importerats fler avelskatter från bla Australien, USA, Canada, Tyskland, Holland, England och Österrike. Finland fick sin första La Perm år 2006 och under 2009 kom de första LaPermerna till Norge och Danmark, alla svenskfödda! Andra svenska LaPermar har flyttat till Holland, Österrike, Grekland, Belgien och Tyskland, Japan och Taiwan.

I början registrerades Sveriges LaPermkattungar i IDP, men nu går övervägande delen genom Sverak.

Utseende

LaPermen är en medelstor katt av lätt elegant typ med muskulös kropp och höga ben, högre bak än fram.
Huvudet är något kilformat med mjuka konturer, lite längre än det är brett. Nosen är mediumlång, bred och rak med en lätt inbuktning vid näsroten. Framträdande runda morrhårskuddar och en stark haka.

De medelstora öronen (hellre lite större än mindre) är placerade i kilformens förlängning. Ögonen är uttrycksfulla och mandelformade och kan vara i vilken färg som helst. Svansen är lång och avsmalnande. LaPermen finns i alla färger och mönster, inklusive vitfläck och maskat i alla grader.

Läs mer om rasens standard här:
Fife – långhår och korthår (http://www1.fifeweb.org/dnld/std/LPL-LPS.pdf)
WCF – långhår (http://www.wcf-online.de/WCF-EN/library/LPL_en_2010-01-01.pdf)
WCF – korthår (http://www.wcf-online.de/WCF-EN/library/LPS_en_2010-01-01.pdf)
TICA – långhår och korthår (https://www.tica.org/pdf/publications/standards/lp.pdf)
CFA – långhår och korthår (http://cfa.org/Portals/0/documents/breeds/standards/laperm.pdf)

La Perm, svartvit
La Perm blåvit

Allergi

Många söker sig till LaPerm då man hoppas på att rasen ska vara allergivänlig. Man kan inte säga att allergiker tål LaPerm. För vissa personer så funkar det med en LaPerm, för andra inte. Det beror helt och hållet på individ och hur ens allergi ter sig, att köpa en LaPerm utan att först ha försäkrat sig om att man inte har allergi kan sluta väldigt tråkigt. Är man osäker kan man besöka en uppfödare för att ”provnosa”. Reagerar man inte kan man gnugga in katterna i ett örngott och sova på det. Och har man tur, kanske man kan låna hem en kisse några dagar för att testa och se. Många allergiker har en rexkatt, men lika många har försökt med provnosning och har reagerat.