Selkirk rex

Ny karaktär i rexfamiljen

Selkirk rex är en av de nyare rexraserna som vunnit stor popularitet i en flertalet Europeiska länder, men som fortfarande är ganska ovanlig i Norden. Rasen upptäcktes 1987 i Montana, USA, då en lockig kattunge föddes av en hemlös katt och där rexgenen visade sig vara obesläktad med de då redan kända Cornish- och Devongenerna. Detta blev startskottet till utvecklandet av Selkirk rex rasen, som till skillnad från de andra kända rexraserna är en dominant rexgen.

Selkirk Rex, chokladpadda m vitt, foto Anna Carlsson
Selkirk Rex 2
Selkirk Rex korthår 2

Rasbeskrivning

Selkirken är en väldigt social och tillgiven kattras som gör sig utmärkt som sällskapskatter. De är oerhört nyfikna och tåliga och älskar att leka när tillfälle ges. De är samtidigt lojala och kärleksfulla och tyr sig gärna till människorna i hushållet utan att bli klängiga eller skrikiga. Då Selkirkar är väldigt sociala så trivs de med sällskap och tycker inte om att lämnas ensamma längre perioder. De flesta Selkirkar behåller sin lekfullhet långt upp i vuxen ålder och många tycks även ha ett stort intresse för att leka med vatten.

Selkirk rex förekommer i alla färgvarianter och teckningar, och finns i både långhårs- och kortårsvariant. Deras päls är tjock och fyllig och kräver regelbunden pälsvård men är relativt lätt att sköta då lockarna faller i korkskruvar som sällan trasslar sig. Selkirk rex katter är, trots sin rexgen, väldigt välpälsade. De är inte lika vanliga hos allergiker som många Cornish eller Devon rexkatter är. Detta beror på att de har ärvt den tjocka perserpälsen och som även gör att de fäller mer än andra rexkatter.

Rasen har en stark personlighet, är mycket lekfulla och ovanligt smidiga, trots sin relativt stora kropp och tjocka, lockiga päls. De är utmärkta sällskapskatter och fungerar även väldigt bra med både barn och andra djur.

Selkirk rex rasen är fortfarande under utveckling och CFA tillät utparning med Perser och Exotic (främst av klassisk typ) och Brittiskt lång- och korthår fram till januari 2015 för att bredda avelsbasen. Selkirk rex finns både i långhårig (Selkirk Rex Longhair- SRL) och korthårig (Selkirk Rex Shorthair- SRS) variant. På grund av tidiga utparningar och med hänsyn till att behålla rasen frisk testar många sina avelsdjur även för PKD – en njursjukdom som är genetisk. De första Selkirkarna ställdes ut på en CFA-utställning i USA 1990 och rasen fick Championstatus inom TICA 1994.Selkirk rex är en godkänd ras sedan 30 september 2017 i Fife – både som långhår och korthår. Redan 2005/2006 registrerades de första inom SVERAK - då som XLH/XSH.

Historia

Selkirk rex är en relativt ny ras som uppstod 1987 då man fann en lockig kattunge i en kattungekull på ett katthem i Sheridan, Montana i USA. Kattungarnas mor var en hemlös katt som hade fångats in och lämnats till katthemmet. Kattungen fick namnet Miss DePesto of NoFace och hon hade korthårig lockig päls och lockiga morr- och öronhår. En uppfödare i närheten, Jeri Newman, ombads ta en titt på kattungen och då hon var intresserad av avel och genetik så adopterade hon kattungen. Ett drygt år senare parades Miss DePesto med en av Jeris Perserhanar och födde sex kattungar, varav tre var lockiga och tre rakhåriga. Man förstod då att den lockiga genen var en ny dominant gen och planer på att avla fram en ny ras med den lockiga genen tog fart. De lockiga kattungarna parades med Perser, Exotic och Brittiskt kort- och långhår för att utöka avelsbasen och dessa raser utgör än idag de raser man parar ut Selkirken med.

Redan innan avelsarbetet satte igång så såg man att Miss DePesto bar på ett par intressanta anlag, såsom en grov benstomme, framträdande käkben och nos och något sneda ögon, något som man ville ta till vara på i skapandet av en ny ras. Miss DePesto har ibland beskrivits av sin ägare som "världens värsta Devon med en Chartreux-kropp". Man ville därmed fortsätta utveckla en mer stor och bastant rexras som skiljde sig markant från de då kända rexraserna Cornish och Devon rex. Miss DePestos son från första kullen, Oscar, som parades tillbaka till sin mor, är anfader till de flesta Selkirkar idag.

 

Många av Oscars avkommor var homozygost lockiga, dvs deras avkommor blev alltid lockiga oavsett vad de parades med för håranlag. Detta bevisade att den lockiga genen var helt och hållet dominant och inte heller besläktad med Wirehair-genen hos American Wirehair-rasen, som är icke-dominant. Pälsprover från Oscar och hans avkommor sändes till genetikexperter för att ta reda på mer om den lockiga genen, och man fann att den var olik både den redan kända Cornish och Devon-genen.

Rasens namn, Selkirk, valdes utifrån att både Cornish och Devonraserna är döpta efter de regioner där de först upptäcktes, och i närheten av Jeri Newmans hem i Montana finns Selkirkbergen och Selkirkfloden. Därmed fick rasen sitt namn. De första Selkirkarna anlände till Europa 1990. Selkirk rex har en helt dominant gen som påverkar täckhår, mellanpäls och underull hos rasen. De är främst lockiga kring halsen, på magen och vid bakbenen. Täckhåren har ofta en lite strävare struktur och känsla, särskilt på ryggen. Trots detta är pälsen väldigt tjock och mjuk. Både morrhår och ögonbryn är lockiga.

 

Utseende

Selkirk rex är en mellanstor till stor katt som har en lång bastant kropp, god balans och något upphöjd bakdel. Rasen har en tung benstomme som gör att katterna är överraskande tunga. Honorna är något mindre till storleken än hanarna. Båda könen har dock runda huvuden och framträdande käke. Öronen är ganska små och rundade, sitter brett isär, och svansen är medelkort till kort med rundad tipp.

Kattungarna föds lockiga men kan ibland tappa sin päls därefter för att sedan vid 8-10 månaders ålder utveckla sin lockiga vuxenpäls. Pälsen fortsätter att utvecklas fram till runt två års ålder. Därför bör kattungar med medelmåttlig päls dömas främst efter huvud- och kroppstyp. Morrhåren hos Selkirk rex är spröda och ser ofta avbrutna ut. En del Selkirkar fäller också, särskilt beroende på säsong samt hormoner.

Standard i TICA https://www.tica.org/pdf/publications/standards/sr.pdf
Standard i Fife http://www1.fifeweb.org/dnld/std/SRL-SRS.pdf
Standard i CFA http://cfa.org/Portals/0/documents/breeds/standards/selkirk.pdf
Standard i WCF korthår http://www.wcf-online.de/WCF-EN/standard/shorthair/selkirk-rex.html
Standard i WCF långhår http://www.wcf-online.de/WCF-EN/standard/semi-longhair/selkirk-rex.html

Tennessee Rex
Selkirk Rex korthår 1

Allergi

Många söker sig till rexkatter då man hoppas på att rasen ska vara allergivänlig. Man kan inte säga att allergiker tål rexar. För vissa personer så funkar det med rex, för andra inte. Det beror helt och hållet på individ och hur ens allergi ter sig, att köpa en Selkirk utan att först ha försäkrat sig om att man inte har allergi kan sluta väldigt tråkigt. Är man osäker kan man besöka en uppfödare för att ”provnosa”. Reagerar man inte kan man gnugga in katterna i ett örngott och sova på det. Och har man tur, kanske man kan låna hem en kisse några dagar för att testa och se. Många allergiker har en rexkatt, men lika många har försökt med provnosning och har reagerat.